Verwachtingen - weerbericht

-1°

3-4 Bft

-2°

-1°

Samengevat weerbericht

Vannacht stilaan lichte sneeuw over het noorden en het noordoosten, elders nog meestal droog. Minima in vele streken rond -1 graad.

Zaterdag soms lichte sneeuw, later overdag vaak droog. Koud met maxima rond het vriespunt en bovendien een ijzige noordoostenwind. Zaterdagnacht minima van -3 tot -7 graden.

Zondag overwegend droog maar aanhoudend koud met maxima rond +2 graden in het centrum. Nog steeds een schrale oosten- tot noordoostenwind. Maandag zonnig bij maxima tot +4 of +5 graden.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen zaterdag

Rond middernacht bereikt een zwakke sneeuwzone uit Nederland het noorden en het noordoosten van België. In die regio's verwachten we een dun laagje sneeuw (1 tot 2 cm volgens de meest recente berekeningen). Elders blijft het nog meestal droog, maar langs de Franse grens kunnen nog enkele buien van regen of smeltende sneeuw tot ontwikkeling komen. Op het reliëf van de Ardennen kan het zich beperkt worden door de lage bewolking. De minima liggen tussen +2 graden in het uiterste zuiden van het land en -3 graden in de Hoge Venen. Op de meeste plaatsen in het centrum van het land daalt het kwik tot rond -1 graad. De wind wordt matig tot lokaal soms vrij krachtig uit het noordoosten, met rukwinden van 30 tot 50 km/u.Zaterdag wordt het betrokken met een ijzige wind en lichte sneeuwval. In de loop van de namiddag wordt het droger. We verwachten dat er in de meeste regio's rond 1 cm sneeuw zal vallen. De maxima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +2 graden in Belgisch Lotharingen, met waarden rond het vriespunt in het centrum. De wind waait matig tot vrij krachtig, en aan zee soms krachtig, uit het noordoosten, met rukwinden van 40 tot 60 km/u.Tijdens de nacht van zaterdag op zondag kunnen er vooral langs de Franse grens nog wat sneeuwbuien vallen. Elders zou het meestal droog blijven met opklaringen en hoge wolkenvelden. Het gaat overal stevig vriezen met minima van -3 tot -7 graden. De wind waait meestal matig uit het noordoosten tot het oosten.

Algemene luchtgesteldheid

Een hogedrukgebied met kern boven Scandinavië voert vanaf deze nacht gevoelig koudere lucht vanuit het oosten tot het noordoosten naar onze streken. Tot zaterdagnacht of zondagochtend bevinden zich in deze luchtmassa nog enkele zwakke storingen.


update van vrijdag 22:01