Verwachtingen - weerbericht

4 Bft

Samengevat weerbericht

Vannacht zwaarbewolkt met soms wat gedruppel. Minima van 0 tot 6 graden.

Woensdag wisselend tot zwaarbewolkt en overwegend droog. Maxima van 2 tot 7 graden. 's Avonds regen vanaf het westen.

Donderdag wisselvallig met buien vanaf de kust die zelfs in Vlaanderen een winters karakter kunnen aannemen. Daarna droger en kouder.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen woensdag

Vannacht is het overwegend zwaarbewolkt en kan er wat gedruppel vallen, op de Ardense Hoogten wat lichte sneeuw. De minima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden in het westen van het land bij een matige zuidwestenwind.


Woensdag is het overwegend droog met zwaarbewolkte perioden en enkele opklaringen. Naar de avond toe kan al de eerste regen vallen in het westen van het land. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 6 of 7 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe.


Woensdagnacht trekt een regenzone van west naar oost over het land. In de Hoge Ardennen neemt de neerslag een winters karakter aan. Vrij snel na de doortocht wordt het overwegend droog maar later op de nacht verschijnen er buien vanaf het westen. De minima liggen tussen 0 graden op de Ardense Hoogten en 4 à 5 graden in Vlaanderen. De wind is overwegend matig uit zuidwest maar tijdens de doortocht van de regenzone kan de wind tijdelijk aantrekken tot vrij krachtig met rukwinden tot zo'n 50 km/h.

Algemene luchtgesteldheid

We bevinden ons in een brede warme sector aan de noordelijke zijde van een hogedrukgebied boven Frankrijk en de Alpen. Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming wordt vochtige en zachte maritieme lucht over ons land aangevoerd. Het is pas woensdagnamiddag en -avond dat een koufront, verbonden aan een depressie boven Scandinavië, over ons land trekt. Daarachter komen we terecht in koelere polaire zeelucht.


update van dinsdag 22:01